Hanneke van Broekhoven - Kunst

Over mij

Ik hou ervan iets te zien groeien, rijpen, ontwikkelen. De mossen op stenen, wingerd op de muur, bacteriƫn onder een microscoop, mijn werk, mijn kind. Het kan snel gaan, bijna vanzelf. En soms stokt het, is er iets dat tegenhoudt of is er een ander organisme dat het verdringt. Dat onderzoek ik.

Mijn textiele figuren groeien langzaam, steekje voor steekje. Het is meditatief om te doen. Daardoor ontstaat helderheid in mijn hoofd. Ik heb bij aanvang een beeld voor ogen dat nog niet vastomlijnd is. Het kan samenhangen met een persoonlijke ervaring, iets dat belangrijk is geweest voor mijn ontwikkeling. Sterke emoties maken mijn blik erop eerst nog troebel. Maar hoe langer ik ermee bezig ben, hoe rustiger ik ernaar kan kijken en hoe meer mijn visie zich verbreedt. Ik ontdek patronen en leg verbanden. Pas wanneer ik kan zien wat mij verbindt met anderen, in plaats van wat mij van hen onderscheidt, weet ik hoe ik de figuur verder af moet maken. Dat maakt dat ook anderen zich in mijn werk kunnen herkennen.


Ook bij de objecten draait het om patronen die zich herhalen. Ik bouw ze op uit anorganische materialen, zoals in ringen geknipte tuinslangen, en door de herhaling van steeds dezelfde vorm ontstaat er iets dat heel organisch oogt. Deze objecten lijken te woekeren over de grond of op de muur. Mijn inspiratie vind ik in de micro-biologie.


In mijn installatie Say no Evil komen figuur en object bij elkaar. De werelden van de (micro-)biologie en de psyche liggen niet zo ver uit uit elkaar.

Copyright @ All Rights Reserved